Jakiej wody używać w uprawie hydroponicznej?
Nie ma dnia żebym nie spotkał się z pytaniem: jakiej wody używać w uprawie hydroponicznej? Czy lepsza będzie woda kranowa? Może butelkowana? Może woda z filtra odwróconej osmozy?
Dlaczego woda ma znaczenie?
Odpowiedź jest prosta – rozpuszczacie w niej substancje odżywcze a korzenie są stale w niej zanurzone. Uprawa w ziemi zapewnia duży bufor bezpieczeństwa, który daje np. torf. W hydroponice niestety ta granica bezpieczeństwa jest bardzo mała i zależna od pH oraz EC. Jeśli EC będzie zbyt niskie – roślina zacznie jak to nazywacie „się zjadać”. Jeśli pH będzie poza skalą, roślina przestanie przyswajać – zaczną „się zjadać”.

Ważniejsze jest pH czy EC wody?
Zdecydowanie ważniejsze jest EC wody podstawowej, na której jest przygotowywania pożywka. Dlaczego? Ponieważ pH można bardzo łatwo wyregulować po dodaniu nawozów i wszelkich dodatków, ale nie będzie ono stabilne jeśli nie zostanie całość przygotowana na odpowiedniej wodzie.
Jakiej wody używamy do budowania pożywki w hydroponice?
- Woda z filtra odwróconej osmozy (RO) – woda pozbawiona wszelkich jonów (o parametrach bardzo zbliżonych do wody demineralizowanej i destylowanej) w tym również tych odpowiadających za stabilizację pH – HCO3– oraz CO3–.
- Woda kranowa – ogólnodostępna, posiadająca jony HCO3–, CO3– oraz wszelkie jony magnezu i wapnia.
- Woda butelkowana – tu już zależy od tego jaką wodę kupicie ponieważ ich pH i EC jest bardzo zmienne od źródła.
Co wpływa na EC wody?
EC wody to przewodnictwo elektryczne, na które mają wpływ jony tzw. pracujące – zwiększające przewodnictwo. W krótkich słowach są to jony wpływające na szybkość przewodnictwa, im więcej jonów tym szybciej przepływa impuls elektryczny = wyższe EC. Rożni się od TDS tym, że EC to wartość jak napisałem „pracująca”. Oznacza to, jony aktywne, które mają wpływ na roślinę. TDS to całkowita ilość jonów ruchomych rozpuszczonych w roztworze, które nie koniecznie muszą mieć wpływ na roślinę – to powód dlaczego te dwie skale się od siebie różnią.

Kiedy woda jest twarda, a kiedy miękka?
Producenci nawozów dostosowują swoje produkty do ogólnej klasyfikacji wody – pamiętając o tym, ze są różne skale twardości. Zwykle opisując twardość wody opisuje się dwie skale: w stopniach niemieckich (°dH) oraz twardość całkowitą (TH).
- Twardość wody w stopniach niemieckich (°dH) – oparta jest na stężeniu CaO lub CaCO3 w 1 litrze wody.
- Twardość całkowita (TH) – oparta jest na stężeniu wszystkich czynników takich jak jony Ca2+, Mg2+, Fe2+ i Mn2 oraz HCO3–, CO3.
Rodzaje wody
- Woda bardzo miękka – woda o EC < 0,1 – praktycznie nie ma minerałów i wodorowęglanów,
- Woda miękka – woda o EC 0,1 – 0,3 – posiada niski do średniego poziomu minerałów i wodorowęglanów,
- Woda średnio miękka* – woda o EC 0,4 – 0,5 – to tak zwana „Złota woda” – idealna na start,
- Woda twarda* – woda o EC > 0,5 – ma bardzo dużo minerałów głównie wapnia i magnezu, bez chlorków i sodu.
- Woda bardzo twarda* – woda o EC > 0,6 – ma bardzo wysoki poziom wodorowęglanów i złych minerałów takich jak sód i chlorki.
* – tu należy zawsze jeszcze rozpatrywać twardość węglanową wody
Twardość węglanowa wody
- Stopień twardości 0-5 – woda bardzo miękka,
- Stopień twardości 5-10 – woda miękka,
- Stopień twardości 10-15 – woda średnio twarda,
- Stopień twardości 16-20 – woda znacznie twarda,
- Stopień twardości 20-30 – woda twarda,
- Stopień twardości 30+ – woda bardzo twarda.
Jak przygotować wodę przed przygotowaniem pożywki hydroponicznej?
Używając wody z filtra odwróconej osmozy, wodę demineralizowaną czy destylowaną to należy dodać do niej wody kranowej do poziomu EC = 0,2 mS (200 uS), by wzbogacić ją w jony HCO3–, CO3, które są odpowiedzialne za stabilizację pH a są w niej obecne. Następnie dodać do niej preparat wapniowo-magnezowy (CalMag) do poziomu EC = 0,4 mS (400 uS) przy uprawie w świetle dziennym wiosną i latem, lub do EC = 0,6 mS (600 uS) w uprawie pod lampami LED lub jesienią/zimą.
Używając wody kranowej, która ma EC niższe niż 0,4 mS (400 uS) przy uprawie w świetle naturalnym (wiosną i latem) należy ją zbuforować preparatami wapniowo-magnezowymi (CalMag) do poziomu EC = 0,4 mS (400 uS). Jeśli uprawa prowadzona jest pod lampami LED lub jest to okres jesienno-zimowy należy dodać CalMag do poziomu EC=0,6 mS (600 uS)
Używając wody kranowej, która ma EC wyższe niż 0,6 mS (600 uS) przy uprawie w świetle naturalnym (wiosną i latem) należy ją rozcieńczyć wodą RO/Demi do poziomu EC = 0,4 mS (400 uS). Jeśli uprawa prowadzona jest pod lampami LED lub jest to okres jesienno-zimowy można śmiało używać wody bezpośrednio z kranu.
Zobacz też: Mierniki czy krople – co do pomiaru pH i EC?
Używając wody kranowej, która ma EC wyższe niż 0,7 mS (700 uS) zawsze należy dostosować do wskazówek opisanych powyżej.
.jpg)

Moja rada
Stosujcie się do powyższych zaleceń, to pozwoli Wam uniknąć wielu przykrych problemów związanych z wahaniami pH. Pamiętajcie również, że sama woda z filtra odwróconej osmozy, demineralizowana czy destylowana nie nadają się do uprawy po samym buforowaniu preparatami wapniowo-magnezowymi. Jeśli Wasza woda ma poziom EC = 0,4 mS (400 uS), a uprawę prowadzicie pod lampami LED lub jest to chłodniejszy okres roku, warto ją wzbogacić CalMag, żeby zachować odpowiedni stosunek K:Ca:Mg by uniknąć rozchwiania przyswajania, co ma duży związek z wielkością cząsteczki wapnia (Ca). Niestety, ale wapń wchłania się tylko i wyłącznie przez korzenie w odróżnieniu od innych pierwiastków.
Jeśli podoba Ci się moja praca to symbolicznie , którą z chęcią wypiję tworząc kolejny wpis. W ten sposób pomożesz mi w rozwoju tej strony 🙂 – dziękuję!
Czy stosowanie filtrów dzbankowych ma sens? Jeśli Waszym zamiarem jest delikatne obniżenie wartości EC, to oczywiście można zastosować. Dobre też są do usuwania związków chloru z wody, jednak z doświadczenia wiem, że ilość chloru w wodzie jest za niska by miała negatywny wpływ na rośliny.
Mam nadzieję, że trochę rozjaśniłem Wam temat jaka woda będzie dla Was najlepsza i do jakich parametrów należy ją dostosować. W przypadku kiedy nadal będą pojawiały się skoki pH w trakcie uprawy należy w pierwszej kolejności skontrolować EC. Kiedy będzie rosło oznacza to, że roślina nie pobiera składników odżywczych, a kiedy spadało to normalne że pH będzie się zmieniało przez różnicę wymiany jonów między rośliną a pożywką. Kiedy EC będzie się utrzymywało na jednolitym poziomie – należy sprawdzić twardość wody pod kątek KH i TH czy nie jest wyższa niż 6 i 8.
Cześć, dziękuję za świetny wpis,ponieważ borykam się z wahaniami ph. Mam ec wody kranu około 0,4mS. Część roślin naświetlam cześć nie. Ile zalecasz ml CalMag? Uprawa alokazji jeśli to ma jakieś znaczenie 🙂
Pozdrawiam
Cześć,
Przepraszam za tak długą reakcję – Święta to szalony czas 🙂 Jak bardzo waha Ci się pH? Możesz śmiało pod lampami podbijać do 0,6 mS/cm 🙂 Wapń ma bardzo dużą cząsteczkę i wchodzi tylko z wodą, lampy LED nie dają wysokiej temperatury liści więc mniej go wchodzi do rośliny.
Hej. Jakie dokładnie poziomy minerałów w wodzie kranowej powinny być, aby nie było niedoborów któregoś ze składników. Wydaje mi się, że mam niedobory potasu tylko nie wiem czy są one spowodowane nieprzyswajaniem go czy zbyt niskim poziomem w pożywce. Wszędzie widzę tylko dane dotyczące ec, a nic o tym co faktycznie jest w wodzie. Patrząc na dane dostępne o wodzie kranowej mam wodę z 2 źródeł, które różnią się dość drastycznie od siebie.