Enzymy w uprawie roślin – używać czy nie?
No właśnie, enzymy w uprawie roślin – używać czy nie? Jak każda grupa produktów czy produkt mają swoich zwolenników i przeciwników. Ja tym wpisem nie mam zamiaru nikogo przekonywać do ich używania tylko mam zamiar przedstawić ich działanie, a sami zdecydujecie czy warto.

Co zagraża naszym roślinom?
Roślina w trakcie wzrostu tworzy nowe liście i zrzuca stare, to samo dotyczy również korzeni. Nowe korzenie przyrastają kosztem tych starszych. Pozostałe stare korzenie są idealną pożywką dla organizmów chorobotwórczych. Bakterie i pleśni patogenne zabierają składniki odżywcze dla nowych korzeni oraz tlen, który jest niezbędny do ich zdrowego wzrostu. Mniejsza ilość tlenu, zwiększenie ilości dwutlenku węgla i patogeny w strefie korzeni powodują bardzo poważny stres. Spowalnia on wzrost oraz osłabia narażając roślinę na choroby i szkodniki.
W klasycznej uprawie roślin w podłożach torfowych i ziemi znajdziemy tam mikroorganizmy, które wspomagają w pewnym stopniu bryłę korzeniową. W uprawie hydroponicznej nie ma tych mikroorganizmów, a korzenie stale obumierają i rosną, obumierają, rosną i tak cały czas uprawy. Nie piszę, że w uprawie klasycznej enzymy są zbędne – otóż całkowicie przeciwnie!



Zobacz też: Krzem w uprawie roślin domowych
Używać enzymów czy nie?
Stosowanie enzymów, bez względu na model uprawy będą miały swoje wymierne korzyści. Czy to uprawa w ziemi, glebie czy hydroponiczna – enzymy wskazane i mile widziane. Mieliście problem z pleśnią na podłożu uprawowym? Zdarzyło się Wam przelać rośliny albo je przesuszyć? A może używaliście tego samego podłoża kilkukrotnie w uprawie? Do tego właśnie są potrzebne enzymy..
Idealnie pomagają zapobiegać wszelkiego rodzaju pleśni na i w podłożu, przez aktywne wykorzystanie przyjaznych mikroorganizmów. Jeśli zdarzyło się Wam przelać rośliny enzymy pozwolą uzyskać pewien bufor bezpieczeństwa, gdzie zajmą się martwą materią. Dzięki temu nie wejdą w reakcje z patogenami i rozłożą się na materię łatwo przyswajaną dla wspomagających mikroorganizmów i korzeni. W przypadku kiedy przesuszycie to właśnie te enzymy pomogą. Jak? Bardzo prosto. Rozkładając martwą materię i martwe tkanki doprowadzają do uwalniania wody. Woda ta nie trafia w całości bezpośrednio do korzeni, a jest pobierana przez grzybnię mikoryzową w przypadku ziemi czy kokosa. W uprawie hydroponicznej – trafia w całości pożywki. Wiadomo, że w hydroponice nie przesuszycie póki jest roztwór, natomiast w ziemi może się zdarzyć. Wtedy właśnie korzeń zaczyna wyciągać wodę z grzybni, z mikoryzy i w ten sposób wspiera roślinę do momentu kolejnego podlania (wiadomo, że to też są ograniczone magazyny, ale zawsze coś).
Jeśli podoba Ci się moja praca to symbolicznie , którą z chęcią wypiję tworząc kolejny wpis. W ten sposób pomożesz mi w rozwoju tej strony 🙂 – dziękuję!
Jeśli macie starą ziemię w doniczce i chcecie ją wykorzystać ponownie dla nowej rośliny – pyk, wtedy wchodzą enzymy – całe na biało. Dosłownie. Stosując jednokrotnie podwojoną dawkę enzymów można, że tak zażartuję – wyzerować ziemię i rozpocząć uprawę na nowo.
Zobacz też: Alocasia Frydek Variegata – przeniesiona do hydroponiki
Najważniejsze w stosowaniu enzymów
Enzymy nie działają na szkodniki żyjące w podłożu, od tego są inne środki. Jeśli stosujecie enzymy w uprawie hydroponicznej – możecie zacząć stosować je od 2-3 tygodnia uprawy, uprawiając od nasionka. Uprawiając ukorzenione klony lub po przeniesieniu z ziemi do hydroponiki warto stosować od samego początku. Możecie być spokojni, te enzymy działają tylko na martwe tkanki i nie uszkadzają młodych i zdrowych. To trochę tak jak larwy much – zjadają tylko martwe mięso i tkanki zostawiając młode i żywe czyste i w całości. I najważniejsze – nigdy nie rób oprysków enzymami, bo wszelkie nekrozy (martwe elementy tkanki) zaczną się rozkładać.
Osobiście? Używam enzymów w uprawie w doniczkach, w gruncie i w hydroponice. Dlaczego? Pomagają mi utrzymać moje rośliny w dobrostanie, a przy okazji dostarczają odpowiednich witamin, przez co nie muszę używać dodatkowych preparatów witaminowych.